7 Nisan 2018 Cumartesi

Yüksek lisans tezini hazırlayan Refik ile karşılıklı "Kazan Kazan"

Geçtiğimiz hafta Karşıyaka One Team Whatsapp grubundan bir duyuru yayılandı. Ege Üniversite'sinde yüksek lisans tezi hazırlayan bir öğrenci kardeşimiz için erkek sporcu ihtiyacı olduğu yazıyordu bu duyuruda.

Caner Algün'ün duyurusu:
Herkese merhabalar,
Ege Üniversitesi  Spor bilimleri fakultesi Performans laboratuvarinda gerceklesecek calisma icin 17-35 yaş arasında antrenmanlı  erkek sporculara ihtiyacımız vardır.

yapılacak olan ölçümler(BISIKLET);
-Aerobik eşik,
-Anaerobik eşik, 
-Solunumsal kompenzasyon eşiği, 
-kritik güç,
-en yüksek laktat denge eşiği,
-Vo2maxı en uzun sürdürdüğümüz güç çıktısı,
-en yüksek VO2max veren güç çıktısı 
-VO2max güç çıktısı


bu ölçümler yaklaşık 5 hafta sürecektir.  bu sayede değerlerinizi ogrenebilecek ve antrenmanlarinizdan daha etkili sonuclar alabileceksiniz. Haftanin en az iki gunu katilim gerekmektedir. Bizi yari yolda birakmayacak gönüllü arkadaşlar benim ile ozelden iletişime gecebilirsiniz.

Kalp nabzına göre antrenmanlarımı yapıyorum. Fakat nabız hesabını çok basit bir şekilde, "220-yaş" kriterini kullanarak belirledim. Bu davet zaten ölçtürmek istediğim değerlerim için muhteşem bir fırsat oldu. Bu çalışma sayesinde hem kendi değerlerimi görerek çalışmalarımı daha profesyonel bir şekilde gerçekleştirecek hem de önemli bir tez hazırlayan Refik arkadaşımıza bilimsel anlamda yardımda bulunmuş olacaktım. Hiç vakit geçirmeden Caner Algün ile iletişime geçtim.

Birkaç gün sonra Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Bölümü'ne giderek Refik ile uyum testini gerçekleştirdim. 6 hafta sürecek olan bu programa önümüzdeki hafta başlayacağım. Kendisi ile haftada 2 veya 3 test yapacağız. Gelişmeleri ve sonucu bu sayfadan paylaşmaya devam edeceğim.


07.04.2018

Aradan yaklaşık 1 ay geçti. İlk yazımda belirttiğim uyum testinden sonra ilk testimizi gerçekleştirdik. Bisikletin ayarları her defasında aynı ölçülerde olacak şekilde kaydedildi.

En düşük güçten başlayıp belli bir devirde sürekli artan güçlerde tükenene kadar pedal çevirdim. Güç 450 Watt'a ulaştığında nabzım 192 bpm'e çıkmış ve bende tükenmiştim. Bu noktada artık bir tur daha çeviremeyecek durumdaydım. Bu testte kayıtlara VO2 max değerim 46 ml/(kg*min) olarak geçti. Diğer ölçümlemeler şu şekilde oluştu;
  • Aeronik nabız aralığı 115 bpm ~ 125 bpm
  • Anaerobik nabız aralığı 145 bpm ~ 155 bpm
  • Solunumsal Kompanzasyon aralığı 165 bpm ~ 175 bpm
Değerler beklediğimin çok altında 😕
Bu değerlerin ne anlama geldiğini ve ne için ihtiyaç duyduğumuzu açıklayacak olursak aşağıda tek tek detaylandırmaya çalıştım.

VO2 max: Kısaca bir kişinin belli bir zaman aralığında tüketebileceği maksimum oksijen miktarıdır diyebiliriz. (V= Volume, O2: oksijen). Bu değer ne kadar yüksekse kişinin kardiyovasküler seviyesinin ve uzun süreli çalışmalarda dayanıklılık düzeyinin o derece yüksek olduğu söylenebilir. Genellikle birimi ml/(kg*min)'dır. 

VO2 max değeri ortalama spor yapmayan bir erkek için 35 ile 40 arasındadır. Bu değer kadınlar için 27  ile 31 arasındadır.

Aerobik Nabız Aralığı: Adından da anlaşılacağı gibi enerjinin oksijen kullanılarak üretilmesidir. Bu nabız aralığında yapılan çalışmalarda gerekli olan enerji vücuttaki yağ ve glikojen depolarından sağlanır. Beş nabız aralığı olduğu düşünülürse aerobik nabız aralığı üçüncü bölgedir. Bu nabız aralığında yapılan çalışmalar damarların sayısının artmasına yardımcı olur. Dolayısı ile kaslara giden oksijenin daha fazla olur. Aynı şekilde kaslardan taşınan atık maddeler daha hızlı bir şekilde atılır. Dolaşım sisteminin gelişmesine en büyük katkıyı aerobik çalışma sağlar. Gerekli enerji yağlardan sağlandığı için kilo vermek ve yağ kaybetmek isteyenler için çok idealdir.

Anaerobik Nabız Aralığı: Bu nabız aralığında yapılan çalışmalarda gerekli enerji yağ ve glikojenden çok karbonhidratlardan (%85) sağlanır. Yanma ATP (biyoloji derslerinden hatırlayalım 😄 Adenozin Tri-Fosfat) üzerinden oksijensiz olarak gerçekleştirilir. Gerçekleşen reaksiyondan yan ürün olarak laktik asit üretilir. Vücut üretilen laktik asidi anında temizler. Fakat üretilen laktik asit temizlenebilecek miktardan fazla ise bu fazlalık kaslarda depolanır. Kas ağrısına ve yorgunluk hissine sebep olan da budur. Anaerobik çalışma doğru yapıldığında vücudün laktik asit depolama toleransı yükselir, dayanıklılık artar. Kalbin ve akciğerlerin kapasitesi de bu tip çalışmalarda gelişir. 

Solunumsal Kompanzasyon Aralığı: Tam olarak ne anlama geldiğini henüz bilmiyorum. Öğrendiğimde buraya da yazacağım 😁

26.04.2018

Son çalışmamızdan sonra araya birçok yarış ve yurt dışı seyahat girdiği için uzun süredir yeni bir çalışma yapamadık.

28.05.2018

İzleyiciler